Je bent ongepland zwanger en aan het zoeken naar informatie over ongeplande zwangerschappen en abortus … en nu ben je hier. In principe begeleid ik mensen die al een miskraam of abortus gehad hebben. Dat is een andere fase dan waar jij nu in zit. Wel wil ik je graag op weg helpen, zodat je een goede keus kan maken.
Het is belangrijk dat je weet wat je rechten zijn. Meer lezen over de wet- en regelgeving in Nederland met betrekking tot abortus kan hier. Er zijn ook organisaties die begeleiding bieden bij ongeplande en ongewenste zwangerschappen. Deze vallen grofweg in twee categorieën:
- Anti-abortus / pro-life
Deze organisaties geloven dat het leven vanaf het allereerste moment van bevruchting bescherming verdient en dat abortus eigenlijk geen optie is. Als je bij hen aanklopt, zullen ze dan ook vooral proberen je de zwangerschap uit te laten dragen. Dit zijn ook organisaties die protesten organiseren bij abortusklinieken. Vanuit hun geloof bieden zij ook ondersteuning aan mensen die de zwangerschap willen voortzetten. Een voorbeeld van zo’n organisatie is ‘Er is hulp‘. Ook Siriz is een organisatie met een Christelijke achtergrond. Weet je dus zeker dat je geen abortus wilt, maar voel je je gedwongen door je omgeving of door je financiële situatie, dan kunnen zij helpen. Zij doet dat vanuit hun religieuze overtuiging, maar zelf hoef je daarvoor niet gelovig te zijn.
- Pro-choice
Pro-choice organisaties geloven dat de vrouw altijd zelf mag beslissen wat er met haar lijf gebeurt, ook als zij zwanger is. Ze zijn ‘voor vrije keuze’. Dit betekent niet dat ze ‘pro-abortus’ zijn, want niemand heeft een abortus voor de lol. Deze organisaties laten de beslissing vooral aan jou, door je te wijzen op alle mogelijkheden en je daarbij te ondersteunen. Zo zijn er buddy’s die met je meegaan naar een abortuskliniek. De organisatie Fiom heeft een online werkvorm die je helpt je gedachten te ordenen. Dit is een betrouwbare organisatie. Ook de huisarts kan je helpen, met informatie over afbreking van de zwangerschap of doorverwijzingen naar de juiste hulp. Voor abortusklinieken heb je geen doorverwijzing nodig van je huisarts.
Niemand kan de keuze voor jou maken. Je hebt recht op neutrale informatie.
Onthoud ook dat een goede beslissing niet goed hoeft te voelen. Niemand heeft een abortus voor de lol. Je mag voelen wat je voelt.
Belangrijk is dat je de keuze zelf maakt.
Want welke keuze je ook maakt, jij bent degene die met de gevolgen zit.
Als je in een situatie zit van huiselijk geweld of bedreiging, waarbij misschien een zwangerschap of abortus extra gevaar voor je kan opleveren, praat hierover met je huisarts of verloskundige. Je kan met een smoes naar de huisarts en het gesprek is vertrouwelijk. Denk er aan om je zoekgeschiedenis op telefoon of computer te verwijderen, zodat niemand kan zien waar je informatie erover hebt opgezocht. Hier kan je lezen hoe dat moet.