Meteen naar de inhoud
Home » Werkgevers

Werkgevers

Heb je een werknemer die recent een miskraam heeft gehad? Of misschien langer geleden, maar doorloopt ze nu een vruchtbaarheidstraject of een (moeizame) nieuwe zwangerschap?

De manier waarop mensen hiermee omgaan verschilt enorm. Sommigen stoppen hun verdriet of zorgen weg en storten zich op hun werk. Dit kan goed gaan, maar ook tot overbelasting leiden. Anderen hebben het zichtbaar moeilijk en melden zich misschien zelfs voor langere tijd ziek.

Graag ga ik in gesprek wat we samen voor deze werknemer kunnen betekenen. Ik hanteer als miskraambegeleider een korte en efficiënte begeleiding ‘Krachtig herstellen van je verlies in zwangerschap‘ die al tientallen jaren succesvol wordt gebruikt bij verlies in de zwangerschap.


Wat kun je als werkgever doen wanneer een werknemer nu door een miskraam heen gaat?

  • Ruimte geven om het thuis te verwerken. Ziek melden mag en is zelfs aan te raden. Een rustige verwerking kan latere uitval voorkomen.
  • Luisteren. Toon oprechte interesse in wat ze nodig heeft en hoe het gaat, zonder dat het als een verzuimgesprek wordt ervaren.
  • Vraag wat er gecommuniceerd kan en mag worden naar collega’s. Als de zwangerschap al zichtbaar was is dit wellicht anders dan wanneer er nog niets over gedeeld was. De één zal misschien steun en begrip waarderen, de ander houdt het liever voor zichzelf.
  • Stel de vraag nogmaals bij werkhervatting. Wil ze gewoon afleiding en er niet steeds aan herinnerd worden? Of waardeert ze het als mensen vragen hoe het gaat? Geeft ze het zelf tijdig aan?
  • Stuur een bloemetje. De tekst op het kaartje kan iets zijn als ‘we denken aan je’.
  • Wanneer het verlies later in de zwangerschap plaatsvindt en er een begrafenis is, vraag of aanwezigheid of een boeket gewaardeerd wordt.

Bovenstaande geldt ook voor de partner in het geval van verlies in de zwangerschap. Geef deze de ruimte om mee te gaan naar doktersafspraken, maar ook de ruimte om thuis te zijn tijdens de verliesperiode.

Toen mijn vrouw een miskraam kreeg, stuurde mijn manager een bloemetje. Heel fijn. Hij had het ook aan het hele team verteld. Ik wist niet helemaal hoe ik daar mee moest omgaan, maar hij bedoelde het goed.

– Mark